Gezinsblad
Cornelis van Sweden met:
Jannetje Jacobs Huisman, Bron Rottier, dochter van Jacob ... Huisman en N.N.
1) Jacomijntje Cornelisdr. van Sweden, geb. ± 1705 te Vlake, ovl. ± 1765 te Vlake, Bron Rottier
Op 18 mei 1762 wordt door zijn vrouw Jacomijntje een testament opgemaakt,waaruit blijkt dat zij weduwe is.

Op 18 mei 1762 comparneerde Jacomina Cornelisse van Sweden,weduwe van Jacob Rottier voor notaris Leonard de Fouw te Goes alwaar ze een testament laat opmaken,dat behelst dat haar kinderen universeel e rfgenaam zijn.
Als voogd over de minderjarige kinderen worden haar zoon Jacob Jacobsse Rottier en haar schoonzoon Adriaan Matthijsse Kakebeke aangewezen.
Ze verklaart verder;
"Nogthans onder expresse conditien dat haar testatrices soon Cornelis Jacobse in leven zijnde,het na doode van haar testatrice in sijn magt en keuze zal hebben om haar tetatrices hofsteede,theans bij haar bewoond met de nobre van een honderd gemeten van het beste daaraan gebaand hebbende weij en zaaijland gelegen onder Schoore voorgemeld als de Vlaque door deselven uit te kiezen"

Gehuwd 10 jul 1727 te Schore met:
Jacob Jacobsz Rottier, geb. ± 1700 te Schore, ovl. ± 1762 te Schore, beroep(en): schepen en schout (vanaf 1751) van Schore, Bron Rottier, zoon van Jacob Benjaminse (Joziaszn ?) Rottier en Willemijntje Jacobse (Willemke) opīt Hof
Vanaf 11 september 1751 wordt Jacob voor het eerst als schout van Schore genoemd.
Hij zit dan steeds de vierschaar voor. "Het woord vierschaar dekte in de middeleeuwse rechtsterminologie meerdere begrippen. Allereerst werd ermee bedoeld de plaats van de terechtzitting. Het verwees ook op de vier banken die er werden opgesteld: &233;n voor de schout, &233;n voor de schepenen of rechters daartegenover, &233;n bank links voor de aanklager of eisende benadeelde en &233;n bank rechts waarop de beschuldigde of verweerder plaatsnam. Vierschaar is ook nog bedoeld als synoniem van de zitting zelf".
Voordien was hij schepen. Een schepen was voorheen wat thans de wethouders zijn, de schout is dan de burgemeester.
Hoofdindex A-Z