Gezinsblad
Clovis I (Chlodovech) der Merovingen, geb. tussen 465 en 466 te Doornik (= Tournai, België)(Rheims, Marne, Loire-Atlantique, Frankrijk ??), ovl. 27 nov 511 te Parijs, begr. te Parijs (in de basiliek van St. Dennis), Bron Hintjes, Bron van den Berg - Erkelens, Bron Prin 2855, zoon van Childerik der Merovingen en Basena (Basina) van Thüringen (van Keulen)
Clovis (c. 466-511) (Ch-)Leuthwig (Ludwig, Louis) was de eerste Koning der Franken die alle Frankische stammen verenigde onder &233;n heerser. Hij was ook de eerste katholieke koning die heerst e over Galli&235;, en liet zich in 496 dopen; in di e tijd, op initiatief van zijn vrouw, Clothilde, een Bourgondisch Gothische prinses die een katholiek was ondanks het arianisme dat haar omringde aan het hof. Hij werd gedoopt in een kleine kerk die z ich op of naast de site van de Kathedraal van Reims bevond, waar de meeste toekomstige Franse koningen gekroond zouden worden. Deze daad was van enorm belang in de latere geschiedenis van West- en Cen traal-Europa in het algemeen, omdat Clovis zijn domein uitbreidde over bijna de hele oude Romeinse provincie Galli&235; (ruwweg modern Frankrijk). Hij wordt beschouwd als de stichter van de Merovingi sche dynastie die heerste over de Franken voor de volgende twee eeuwen.
De naam Chlodovech is hem gegeven door zijn moeder, hetgeen in die tijd zeer opmerkelijk was.
met:
Chlotilde van Bourgondië, geb. tussen 467 en 474 te Lyon (Frankrijk), ovl. 3 jun 544 (548?) te Tours (Frankrijk), Bron van den Berg - Erkelens, Bron Hintjes, dochter van Chilperic (II) van Bourgondië en Caratene
Of Chlotilde de moeder is van Theodoric is niet helemaal zeker; mogelijk is het een andere, onbekende vrouw. Clovis I wordt wel in de gevonden bronnen genoemd als vader.
1) Theodoric (Diederik I, Thiery) der Franken (Merovingen), geb. ± 485, ovl. tussen 533 en 534, Bron van den Berg - Erkelens, Bron Hintjes met:
Eustere der Visigothen, geb. tussen 488 en 494, ovl. ± 521, Bron Hintjes, Bron van den Berg - Erkelens, dochter van Alarik II der Visigoten (Westgoten) en Thindigotha der Ostrogoten (Oostgoten)
Hoofdindex A-Z