Gezinsblad
Roelof van Emmichoven (Cranendonck), geb. FROM ± 1330 TO 1350 te Dordrecht, ovl. na 1388, Bron Stamgasten, Bron Rootsweb, zoon van Diederik van Cranendonck en ... Roelofsdr. van Emmichoven
De naam CRANENDONCK lijkt te wijzen op een herkomst uit Brabant, waar de voormalige baronie Cranemdonck is te vinden. Een heerlijkheid die vanaf het begin van de 13e eeuw in de bronnen voorkomt als be zit van een tak van het grafelijk geslacht HOORNE. De baronie Cranendonck ligt nabij Soerendonk en Budel ten zuiden van Eindhoven.
met:
N.N.
1) Jan Roelofszn. Cranendonck, geb. ± 1380 te Dordrecht, ovl. ± 1454 te Ridderkerk, Bron Stamgasten
Hij was landpoorter van Dordrecht. Dit was een burger, die was vrijgesteld van de verplichting om in de stad te wonen. Met behoud van alle rechten en plichten van het poorterschap. In dit verband is e en vermelding van 1438 interessant, waarin een Jan de Meijer ROELOFSZ een rente verkocht, staande een huys en erf tegenover de Schippersliedenkapel te Dordrecht. Een "meijer" was een vertegenwoordiger van de landheer, d.i. een schout, baljuw of rechterlijk ambtenaar. In de periode 1443-1453 werd hij vermeld als eigenaar van 5 morgen land in de kort tevoren bedijkte polder Nieuw-Reijerwaard, gelege n achter Slikkerveer.
met:
N.N.
2) Willem Janszn. van Gennip, Bron Stamgasten
3) Edmond van Emmichoven, Bron Stamgasten
Hoofdindex A-Z