Gezinsblad
Balthasar Doncker, geb. ± 1580, Bron Geneanet - Biestraten met:
Elisabeth Greyns, Bron Geneanet - Biestraten
1) Cornelia Doncker, geb. Voor 24 jul 1614 (doop) te Antwerpen, ovl. 1 jul 1680 te Antwerpen, Bron Geneanet - Biestraten
Gehuwd 18 nov 1640 te Antwerpen met:
Charles Biestraten, geb. voor 24 jul 1614 te Antwerpen, ovl. 20 mei 1685, beroep(en): Groot aalmoeznier van Antwerpen, Bron Biegstraaten.nl, Bron Geneanet - Biestraten, zoon van Charles Biestraten en Françoise de la Disme
De zoektocht strandt ruim 8 eeuwen geleden in 1260 bij Arnoldus Biestraeten.

Arnoldus Biestraeten, die in Gilze een landgoed beheerde voor de abdessen van Thorn werd geschreven als Biestraet, Biestraete. Het viadukt over de A58 vanaf Breda voor afslag Gilze herinnert hier nog aan!! Het buurtschap heet ook nog de Biestraet...

De naam is in vele vormen vermeld en geschreven maar meest in Nederland als Biestraet en Biestraete als Biestraeten later vooral in Belgie als Bijstraet met zijn verbasteringen.
In de vlamingen en rondom Valancien (nu Frankrijk) wordt de naam geschreven eerst als van der Biestraet en later in de Franse taal gebieden:
delaBiestraet ook weer met de nodige verschrijvingen.
Er staat zelfs een standbeeld in een plaatsje bij Leuven in Belgie.

Die naam dela enz is verder verbasterd en bestaat nog steeds in de buurt van Valencien aan elkaar geschreven Delabiestraet etc en zijn in wezen de enige verwanten in de zuidelijke gebieden. Alle overi ge verwanten zijn door allerlei oorzaken als de pest e.a. ziektes alsmede door verhuwelijking, vrouwen nemen de naam aan van de man, uitgestorven.

Franciscus Bijstraet uit Brussel is de stamvader van ons geslacht Biegstraaten, zijn naam werd in die tijd geschreven als:
Bijstraet, Biestraet, Biestraeten, Biestraete, Bistraet en Bijestraeten, na 1800: Biegstraten en Biegstraaten zowel Biestraaten maar uiteindelijk na Napoleon werd Biegstraaten als enige officiele naam erkend.

De vader van Franciscus is Franchois Ignace Biestraten terwijl zijn jongere zus Isabella victoria Biestraten de originele naam blijft gebruiken, heeft Franciscus de naam van Biegstraaten aangenomen. D it kan natuurlijk een verschrijving zijn of iets dergelijks.

Zoals uit de trouwacte van Franciscus mocht blijken, komt Franciscus Bijstreat uit Brussel, alwaar hij zijn vak als "schrobbelaar" heeft uitgeoefend. Zijn vak heeft te maken met de lakenindustrie, imm ers het Leidse laken was wereldberoemd. Voordat de wol voor het laken geweven kon worden moest dit worden gekaard. Om dit zo voorzichtig mogelijk te doen zonder de wol te beschadigen, gebeurde dit in twee fasen. De eerste maal kaarden noemt met "schrobbelen". Zie ook de geschiedenis van de laken industrie.
Hoofdindex A-Z