Gezinsblad
Nabopolasser , geb. omstreeks 658 BC, ovl. omstreeks 605 BC, Bron Wikipedia Oudheid
Nabopolasser was the king of the Babylonia and played a key role in the demise of the Assyrian Empire following the death of the last powerful Assyrian king, Ashurbanipal. He ruled over Babylon for tw enty years (625 - 605 BC).
met:
N.N.
1) Nebukadnezar II (de Grote) , geb. omstreeks 634 BC, ovl. omstreeks 562 BC, Bron Wikipedia Oudheid
(Nabu-kudur-uzur, wat zoveel betekent als Nebo (god van wijsheid en schrift), bescherm de kroon! of Nebo, bescherm de grenzen!
---
95 procent van alle ruines die gevonden zijn in zijn koninkrijk, zijn gemaakt van bakstenen waar zijn naam op staat. Het lijkt er op dat hij bijna elke stad en elke tempel in het hele land heeft laten bouwen of restaureren. Hij onderwierp Syrie en breidde zijn rijk uit tot aan de grens van Egypte. Een haard van onrust bleef het kleine koninkrijk Juda. In 587 v.Chr. werd Juda veroverd door Nebuzar- adan, die kapitein was in het leger van koning Nebukadnezar en hij voerde een aantal inwoners onder Babylonische ballingschap mee.

Als koning van het Nieuw-Babylonische rijk bewees Nebukadnezar een verlicht vorst te zijn. Onder hem werd de hoofdstad Babylon in zijn vroegere luister hersteld. Tot de vele projecten die hij liet uit voeren, behoorde de herbouw van de schitterende tempel van Marduk en de bouw van een paleisburcht, gelegen op een terrasgewijs verlopende, met veel planten begroeide heuvel; dit waren de Hangende tuin en van Babylon, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld.

Het is (vanuit de chronologie berekend) waarschijnlijk dat de in Herodotos' "Historien" (1.74) genoemde Labynetos een en dezelfde persoon is als Nebukadnezar.

bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nebukadnezar_II
met:
Amuhia (Amytes) van Media, geb. omstreeks 630 BC te (...), ovl. omstreeks 565 BC te (...), Bron Wikipedia Oudheid, dochter van Cyaxares van Media en N.N.
Het is niet helemaal duidelijk of Amuhia Nebukadnezar trouwde, of dat zij een zoon van hem trouwde.
Mogelijk is Amuhia een kleindochter van Cyaxares
Hoofdindex A-Z