Gezinsblad
Lodewijk IV (van Overzee) van West-Fracië, ovl. 10 sep 954 te Reims, doodsoorzaak: val van zijn paard, begr. te Saint-Remi, zoon van Karel III ("de Eenvoudige of de Onnozele") van West-Francië en Aedgyfu (Odgiva) (van Engeland)(van Wessex)
http://www.tiggelen.net/nl/artikelen/artikelen/familie/de-omstreden-afstamming-van-van-tichelt-van-karel-de-grote
graaf van Parijs, koning van West-Fracië; Lodewijk IV, gezegd van Overzee, geb. tussen 10.9.920 en 10.9.921; na de nederlaag van zijn vader in 923 door zijn moeder naar Engeland in veiligheid gebracht; wordt na de dood van koning Rudolf van Bourgondië door de groten o.l.v. Hugo de Grote, graaf van Parijs, teruggeroepen (vandaar later bijgenaamd ‘van Overzee’ ‘Transmarinus’, ‘d’outremer’) en gekroond tot koning van West-Francië Laon 19.6.936; moet Hugo de Grote echter naar Parijs volgen en verheffen tot ‘dux Francorum’ 25.7.936 die daarmee een soort hofmeierspositie verwerft; ontsnapt aan dienshof 937 waarna enkele jaren van interne strijd volgen; tracht aanvankelijk ook Lotharingen te herwinnen, maar sluit dan in nov. 942 met Otto I (Duits koning 936/973; keizer sinds 962) een verdrag te Visé aan de Maas, waarbij hij van Lotharingen en een deel van Bourgondië afziet; wordt in de voortgaande strijd met Hugo de Grote gevangen genomen door Vikingen te Rouen 13.7.945 en uitgeleverd aan Hugo de Grote, uit welke gevangenschap hij onder militaire druk van Otto I wordt bevrijd 1.7.946; vestigt zich dan niet meer in de gebruikelijke Karolingische residentie Laon, maar trekt zich terug in de palts te Compiègne totdat een definitieve vrede met Hugo tot stand komt 950; overl. aan de gevolgen van een val van zijn paard Reims 10.9.954. begr. ald. (Saint-Remi), tr. einde 939 Gerberga van Saksen, geb. Nordhausen 913/14; doet als weduwe van haar eerste gemaal (Giselbert van Lotharingen’) schenkingen aan het klooster Echternach 939; als gemalin van haar tweede echtgenoot gezalfd tot koningin der Franken Reims einde 939; speelt herhaaldelijk een actieve rol tijdens diens regering (zij wordt belast met de verdediging van Laon in 941 en die van Reims in 946; zij vergezelt hem op veldtochten naar Aquitanië in 944 en Bourgondië in 949); roept de gewapende hulp van haar broer Otto I in om de vrijlating van Lodewijk uit diens gevangenschap 945/946 te bewerken; verkrijgt van hem de abdij Notre-Dame de Laon 95 1; kan na zijn dood de verheffing van hun dan pas 13-jarige zoon Lotharius tot Westfrankisch koning (Reims 12.11.954) slechts bereiken met toestemming van Hugo de Grote die hij dan (evenals eerstijds zijn vader) naar Parijs moet volgen en die hij dan ook nog tot hertog van Aquitanië en van Bourgondië moet aanstellen; ondervindt in haar moeilijke positie als formeel regentes o.a. steun van haar schoonzoon Ragenold van Roucy; gaat na de dood van Hugo de Grote (16.6.956), die dan zijnerzijds nog slechts minderjarige zoons nalaat, samen met diens weduwe (haar zuster Hedwig) enin nauw overleg met hun broers Bruno (aartsbisschop van Keulen en hertog van Lotharingen) en Otto I, zowel de Karolingische als de Robertijnse belangen in West-Francië besturen; abdis van Notre-Dame de Soissons 959; overl. Reims 5.5.984, begr. ald. (Saint-Remi); dr. van Hendrik I (later bijgenaamd ‘de Vogelaar’), hertog van Saksen en Duits koning, en diens tweede gemalin Mathilde van Westfalen.

Uit dit huwelijk:
a. Lotharius IV, koning der Franken, geb. Laon ein 941, overl. Laon 2.3.986, begr. in de basiliek van Saint-Remi te Reims. Hij had een concubine, zuster van een graaf Rodbert. Tr. 966 Emma, geb. tussen 948 en 950, overl. 2 nov. na 988, dochter van Lotharius, koning van Italië en van Adelais, dochter van Rodolf II, koning van Bourgondië.
b. Mathilde (van West Francië), (zie Reeks 83)geb. eind 943, overl. 26/27 jan., tussen 981 en 992, begr. in de cathedraal Saint-Maurice te Vienne. Tr. ca. 964 Conrad III, gezegd de Vreedzame, koning van Bourgondië, overl. Vienne 19.10.993, begr. in de cathedraal Saint-Maurice te Vienne, zoon van Rodolf II, koning van Bourgondië en van Berta van Souabe.
c. Karel, geb. Laon jan. 945, overl. Rouen voor 953.
d. NN, geb. begin 948.
e. Lodewijk, geb. dec. 948, overl. Laon 954, kort voor 10 sept.
f. Karel hertog van Neder-Lotharingen, (zie Reeks 1)geb. Laon zomer 953; neemt deel aan de vergeefse poging van Reinier IV van Henegouwen en diens broer Lambert I van Leuven hun vaderlijk erfdeel terug te veroveren 976; wordt verbannen door zijn broer Lotharius IV nadat hij diens gemalin Emma beschuldigd had van een verhouding met de 16.1.977 aangestelde bisschop van Laon. Adalbero; wendt zich dantot keizer Otto II die hem aanstelt tot hertog in Lotharingen Diedenhofen/Thionville mei 977 (en daarmee, evenals met het herstel van Reinier en Lambert) een dam wil opwerpen tegen Westfrankische aanspraken op het Karolingische stamland); neemt deel aan de vergeldingsactie van de keizer tegen West-Francië 978; wordt daarbij (zonder dat zulks veel gevolgen heeft) door bisschop Theudebert van Metz tot koning van Lotharingen
geproclameerd, maar treedt in de eerste jaren daarna niet meer naar voren; bouwt tussen twee armen van de Zenne een versterkt kamp met aangrenzend bestuurscentrum en geldt daarmee als grondlegger vande stad Brussel; wisselt tijdens de troonstrijd die in het Duitse rijk na de dood van Otto II (7.12.983) uitbreekt herhaaldelijk van partij, waarop het Duitse hof hem laat vallen en hij van die kant voor zijn Westfrankische aspiraties geen enkele steun meer krijgt; wordt mede daardoor na de plotselinge dood van zijn neef Lodewijk V (21.5.987) niet gekozen tot diens opvolger tijdens een door aartsbisschop Adalbero van Reims te Senlis geleide vergadering; neemt na de verkiezing van Hugo ‘Capet’ tot Frans koning (gekroond 3.7.987), zich beroepend op erfrecht, de strijd op en krijgt door zijn bastaardneef Arnulf de koningsstad Laon in handen gespeeld mei 988 (waar hij zijn schoonzuster, de koningin-weduwe Emma, en bisschop Adalbero van Laon gevangen neemt) en weet deze stad te behouden; krijgtdoor Arnulf ook nog de kroningsstad Reims in handen (989) die hem op Palmzondag (29/3) 991 onder ede nogmaals trouw belooft, maar in de daarop volgende nacht uitlevert aan Hugo Capet die hem, met zijn gezin, gevangen zet in Orléans; overl. ald. Tr. ca. 970 NN, dochter van Rodbert van Troyes (?). Tr. voor 979 (ca. 975) Adelheid (van onbekende herkomst).
g. Hendrik, geb. Laon zomer 953, overl. kort daarna.

Gehuwd 939 te Reims met:
Gerberga van Saksen, geb. 913, ovl. 5 mei 984 te Reims, begr. te Saint-Remi 1e huwelijk 2e huwelijk, dochter van Hendrik I ("de Vogelaar") van Saksen en Mathilde van Ringelheim (van Westfalen)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_III_van_Henegouwen

Gebeurtenis: gebeurtenis
1) 5 kinderen (van Overzee), geb. te (...), ovl. te (...)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Willem_Ferdinand_van_Brunswijk
2) Mathilde van Frankrijk, geb. te (...), ovl. te (...)
Gebeurtenis: gebeurtenis
met:
Koenraad III van Bourgondië, geb. ± 922, ovl. 19 okt 993, zoon van Rudolf II van Bourgondië en Bertha van Zwaben
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Willem_Ferdinand_van_Brunswijk

Gebeurtenis: gebeurtenis
3) Koning Lotharius van Frankrijk, geb. 941, ovl. 2 mrt 986 te Laon (Frankrijk)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Willem_Ferdinand_van_Brunswijk
met:
Emma van Italië, geb. ± 948, dochter van Koning Lotharius van Italië en Adelheid (de Heilige) (van Bourgondië, ItaliÙ)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Willem_Ferdinand_van_Brunswijk
4) Karel van Neder-Lotharingen, geb. ± 953, ovl. ± 993
http://www.tiggelen.net/nl/artikelen/artikelen/familie/de-omstreden-afstamming-van-van-tichelt-van-karel-de-grote
koning van Frankrijk

Gebeurtenis: gebeurtenis
met:
Adelheid van Troyes (?), geb. ± 930 te (...), ovl. na 991, dochter van vader (van Troyes ?) en N.N.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Willem_Ferdinand_van_Brunswijk
http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/genealogie/getperson.php?personID=I166&tree=DGidME_01&PHPSESSID=1e3e7ef0e97c8ae52da7e5a31f579442
Of Adelheid wel getrouwd is geweest met Karel kan worden betwijfeld: zie: http://www.geneal.ch/rootspersona-tree/adelheid-van-troyes/
Hoofdindex A-Z