Gezinsblad
Bartholomeus (Mees) He(y)ndrikszn van Dorp, geb. ± 1440 te verm. te 's-Gravenzande, ovl. 16 mei 1520 te 's-Gravenhage, Bron Nikhef (Louk), Bron Fred Brouwer, zoon van Henrick Bertelmeesz van Dorp en N.N.
kerkmeester te Naaldwijk, rentmeester van de memorie- en kostrijgoederen in Rijnland, Delfland en Schieland van de Abdij van Egmond, rentmeester van de Heer van Naaldwijk, schepen van 's Gravenhage, v roedschap en weesmeester van 's Gravenhage, leenman van Hontshol, Lek en Polanen en de Abdij van Egmond; Bij de bespreking van Dorpii Vita - de levensbeschrijving van Martinus Dorpius - is sprake van een brief aan Erasmus van 28-11-1519, waarin Martinus van zijn vader Bartholomeus zegt 'vir senex ac pene octoqeniarius' (een bejaarde man, bijna 80 jaar oud). Bartholomeus zal dus rond 1440 geboren zijn.

Gehuwd ± 1470 met:
Baertgen Willems Hoeck, geb. ± 1450, ovl. 13 mrt 1508 te verm. te Naaldwijk, Bron Nikhef (Louk), Bron Fred Brouwer, dochter van Willem Philipszn Hoeck en N.N.
1) Machteld Bartholomeusdr (van Dorp)(Dorpius), geb. ± 1475 te Naaldwijk, ovl. 11 okt 1524 te Naaldwijk, Bron Buitelaar-Vreugdenhil, Bron Nikhef (Louk), Bron Evelingen.box
vermeld wordt: waarschijnlijk broer en zus (?), vermoedelijk zuster van de Leuvense hoogleraar Martinus DORPIUS

Gehuwd ± 1495 met:
Kerstant Jacobsz van der Vliet van der Woerd, geb. ± 1470, ovl. ± 2 jul 1515 te Naaldwijk, Bron Buitelaar-Vreugdenhil, Bron Nikhef (Louk), Bron optusnet mumdb, zoon van Jacob Kerstansz van der Vliet en Machteld N.N.
2) Willem van Dorp, Bron Fred Brouwer
3) Maarten (Martinus) Dorpius (van Dorp), geb. ± 1485 te Naaldwijk, ovl. 31 mei 1525 te Leuven, begr. te Leuven (Karthuizerklooster), Bron Nostalgisch Naaldwijk
Martinus behaalde in Leuven zijn magistergraad in de wijsbegeerte, waarna hij theologie ging studeren. Hij gaf onderwijl les in Latijn en Wijsbegeerte. In het jaar 1515 werd hij tot priester gewijd. M artinus was het niet eens met de humanist Erasmus, die kritiek uitte tegen het gebruik van Latijnse Bijbelteksten. Deze kritiek vond plaats middels vele briefwisselingen. Uiteindelijk legden Dorpius e n Erasmus hun geschil weer bij. Dorpius kwam echter wel in moeilijkheden met zijn faculteit, toen hij een humanistische benadering van de theologie verdedigde. Toch werd hij in 1517 tot decaan gekozen van het H. Geestcollege. Vanaf 1519 zijn er geen publicaties meer van zijn hand verschenen, waarschijnlijk om verdere conflicten te vermijden. In 1523 was hij rector van de universiteit. Op 31 mei 15 25 stierf Martinus Dorpius te Leuven. Zijn graf in het Leuvense karthuizerklooster werd gesierd door een grafdicht van Erasmus.
Hoofdindex A-Z