Gezinsblad
Willem Philipszn Hoeck, geb. voor 1420, ovl. FROM ± 1465 TO ± 1472, Bron lw koppenol, Bron Fred Brouwer, zoon van Philip... Hoeck en N.N. met:
N.N.
1) Baertgen Willems Hoeck, geb. ± 1450, ovl. 13 mrt 1508 te verm. te Naaldwijk, Bron Nikhef (Louk), Bron Fred Brouwer
Gehuwd ± 1470 met:
Bartholomeus (Mees) He(y)ndrikszn van Dorp, geb. ± 1440 te verm. te 's-Gravenzande, ovl. 16 mei 1520 te 's-Gravenhage, Bron Nikhef (Louk), Bron Fred Brouwer, zoon van Henrick Bertelmeesz van Dorp en N.N.
kerkmeester te Naaldwijk, rentmeester van de memorie- en kostrijgoederen in Rijnland, Delfland en Schieland van de Abdij van Egmond, rentmeester van de Heer van Naaldwijk, schepen van 's Gravenhage, v roedschap en weesmeester van 's Gravenhage, leenman van Hontshol, Lek en Polanen en de Abdij van Egmond; Bij de bespreking van Dorpii Vita - de levensbeschrijving van Martinus Dorpius - is sprake van een brief aan Erasmus van 28-11-1519, waarin Martinus van zijn vader Bartholomeus zegt 'vir senex ac pene octoqeniarius' (een bejaarde man, bijna 80 jaar oud). Bartholomeus zal dus rond 1440 geboren zijn.
2) Jacobus (Angularius) Hoeck, geb. voor 1442 te Utrecht (?), ovl. 11 nov 1509 te Naaldwijk, Bron lw koppenol, Bron Fred Brouwer
Naast het bekende trio: Maarten Luther, Johannes Calvijn en Ulrich Zwingli behoort ook de Nederlander Cornelis Hoen tot de Hervormers. In de kerkgeschiedenis wordt Cornelis Hoen genoemd als de schrijv er van de Avondmaalsbrief, waarin zijn opvattingen over het Avondmaal in tegenstelling tot die van de eucharistie werden uiteengezet. Hoens idee&233;&233;n der geschilpunten in het gesprek tussen katholieken en protestanten.

Minder bekend is het verhaal, hoe Cornelis Hoen er toe kwam zijn Avondmaalsbrief te schrijven. Daarvoor moeten we naar het Westland. Daar was op 11 november 1509 de kanunnik en deken van Naaldwijk, Ja cobus Hoeck (of Angularius) overleden. Hoeck bezat een belangrijke bibliotheek, die hij aan zijn neef, Martinus Dorpius, een zoon van zijn zuster, vermaakt had. Dorpius was een vermaard professor aan de universiteit van Leuven en had vooreerst geen gelegenheid de lange reis naar Naaldwijk te ondernemen.Daarom vroeg hij zijn vriend en studiegenoot Cornelis Hoen voor hem de boeken in ogenschouw te n emen. Mr. Cornelis Hoen was advokaat bij het Hof van Holland en woonde te 's Gravenhage. Voor hem was deze reis geen bezwaar.

Bij het doornemen van de boeken uit de nalatenschap van de kanunnik, deed Hoen de ontdekking van zijn leven. Hij vond er verschillende brieven, nog geschreven door Wessel Gansfoort, die geleefd had va n 1419 tot 1489. Gansfoort was een leerling van de "Broeders des Gemenen Levens", en wordt als een voorloper der Hervorming beschouwd. Wat bleek? De naaldwijkse kanunnik was met Gansfoort in een hefti ge pennestrijd geweest omtrent diens anti-roomse geschriften.

De vondst was daarom zo verwonderlijk, omdat de kerk alles in het werk had gesteld om de werken van Wessel Gansfoort, die niet waren uitgegeven, te verbranden. Blijkbaar was de bibliotheek van de goed -katholieke pastoor aan hun aandacht ontsnapt. Bij de brieven van Gansfoort bevond zich ook een verhandeling over het Avondmaal. Deze zette Hoen aan het denken en bracht hem tot nieuwe gedachten. Hij besprak deze met zijn vrienden en legde daarna zijn opvattingen over het Avondmaal in een brief vast.

Men besloot Luther, de grote Duitse Hervormer, van de Avondmaalsbrief in kennis te stellen. Hinne Rode, rector van het Fraterhuis te Utrecht vond men bereid de reis naar Wittenberg in Duitsland te ond ernemen. Luther nam met instemming kennis van de correspondentie van Wessel Gansfoort, maar de opvatting van Hoen over het Avond maal wees hij echter af. Teleurgesteld kwam Rode van deze reis terug. E en jaar later, in 1522 werd Rode, waarschijnlijk door zijn contact met de grote Hervormer, door zijn superieuren uit zijn ambt ontzet.

Daarna week Rode uit naar het buitenland en ontmoette daar de Zwitserse hervormer Zwingli en liet hem de brief van Hoen lezen. Zwingli was opgetogen en liet de Avondmaalsbrief met enkele aanvullingen in 1525 uitgeven. In deze tijd werd Hoen door de inquisitie aangehouden en gevankelijk naar Geertruidenberg gevoerd. Het Hof van Holland was daarover zeer ontstemd en protesteerde bij de landvoogdes. Hoen kwam weer vrij, maar hij mocht zijn woonplaats 's Gravenhage niet verlaten. Niet lang daarna is hij gestorven, kort voor de uitgave van zijn Avondmaalsbrief.

De avondmaalsleer van het huidige protestantisme vindt haar oorsprong in een geschrift van Nederlandse afkomst, waarbij de Naaldwijkse kanunnik, zijns ondanks, een bescheiden rol heeft gespeeld.

---


leenman van de Domproostdij te Utrecht (1474, 1505), deken van de Sint Pancraesker optredend namens het kapittel (1490), doctor in de Godgeleerdheid (1505), kannunik en deken van Naaldwijk (1505)
3) 4 kinderen Hoeck, geb. te (...), ovl. te (...)
1. Leenert Willems Hoeck, leenman van de Domproostdij te Utrecht (1474), geboren 1474

3. Jan Willemsz Hoeck, leenman van de Domproostdij te Utrecht (1474), geboren 14 mei 1521. Gehuwd met Joost van der Laen, overleden < 24 juli 1510
Hoofdindex A-Z