Gezinsblad
Szent István (Stefanus) I ("de Heilige") van Hongarije, geb. ± 975 te Esztergom, ovl. 15 aug 1038 te Esztergom, Bron Wikipedia - Hongarije, zoon van Géza (Gyécsa)(Vajk = de held) en Sarolta
Stefanus trouwde in 995 met Gisela van Beieren, de dochter van hertog Hendrik II van Beieren. Ze kregen vele kinderen van wie de volgende bekend zijn: Emmerik, Otto, Bernard, Agatha en Hedwig. Stefan us werd bijgestaan door de heilige Astricus en de heilige Gerard Sagredo gaf les aan zijn eveneens heilig verklaarde zoon Emmerik. Zijn dochter Agatha was mogelijk de moeder van Edgar ãtheling van Eng eland, de heilige Margaretha van Schotland en Christina. Margaretha trouwde met koning Malcolm III van Schotland.

Na het verslaan van de heidense edelen, onder wie zijn oom Kopp&225;ny, wist Stefanus in 997 alle Magyaarse clans onder zijn leiding te verenigen. Volgens de legende zond paus Silvester II hem in jan uari 1001 een prachtige met juwelen bezette gouden kroon, een apostolisch kruis en een zegenbrief om aan te geven dat hij hem erkende als christelijk koning. Tot in de 20e eeuw voerden de heersers van Hongarije hierom de titel apostolisch koning.

In Boedapest wordt een oude koningskroon, de Stefanuskroon bewaard. Het is niet duidelijk of dit werkelijk de kroon van de heiligverklaarde koning is. Er zijn ook aanwijzingen dat hij aan Stefans zoon Emmerik heeft toebehoord.

Stefanus verdeelde Hongarije in 50 comitaten (graafschappen) en beval elk dorp een kerk te bouwen en een priester aan te stellen. Ook stichtte hij verschillende kloosters en kathedralen en schonk de k erk veel geld. Door middel van verschillende wetten probeerde hij heidense gebruiken terug te dringen en de positie van het christendom te verstevigen. Zo schafte hij het runenschrift af en voerde het Latijnse alfabet in.

In 1083 werd Stefanus samen met zijn zoon Emmerik heilig verklaard.

Gehuwd ± 995 met:
Gisela ("de zalige") van Beieren, geb. ± 985 te Regensburg (slot Abbach), ovl. 7 mei 1060 te Passau (klooster Niedernburg), Bron Wikipedia - van Beieren, dochter van Hendrik II (Henry II) ("de ruziezoeker") van Beieren ("Bavaria"?) en Gisela van Bourgondië
Zij bevorderde de verspreiding van het geloof in Hongarije en bouwde vele kerken en kloosters. Na de dood van haar man werd zij om haar geloof vervolgd en gevangengenomen. Zij werd bevrijd door koning Hendrik III en trad in het klooster van Niedernburg in en werd er abdis in 1057.

Gisela werd in 1975 zalig verklaard. Haar naamdag is op 7 mei.
Wikimedia Commons Zie de categorie Giselle of Bavaria van Wikimedia Commo
1) vele kinderen van Hongarije
vele kinderen, onder meer:

Emmerik
Otto
Bernard
Agatha, trouwde met Edward ãtheling en werd de moeder van Edgar Atheling van Engeland, de heilige Margaretha van Schotland en Christina
Hedwig?
...

---

Edward ãtheling

Edward ãtheling (of Edward de Banneling) (1016 - Londen, 19 april 1057) was de zoon van de Engelse koning Edmund Ironside en Ealdgyth. Hij kreeg de bijnaam de "Banneling", omdat hij het grootste deel van zijn leven buiten Engeland doorbracht. De bijnaam "ãtheling" droeg hij als zoon van een koning.

Edward was pas een paar maanden oud toen hij door Knoet de Grote naar Denemarken werd gebracht. Vanuit Denemarken belandde hij in Kiev en vadaar in Hongarije, waar hij in het huwelijk trad met Agatha, een familielid van Stefanus I van Hongarije. Toen Edward de Belijder hoorde dat Edward ãtheling nog leefde, riep hij hem naar Engeland terug om hem tot zijn erfgenaam te benoemen. Edward de Banneling stierf echter voor dat hij de koning had kunnen spreken, binnen een paar dagen na terugkomst in Engeland - vermoedelijk is hij vermoord. Hierdoor ontstond er alsnog een opvolgingsstrijd, die uiteinde lijk in de Normandische verovering van Engeland zou uitmonden. Edward is begraven in St Paul's Cathedral (Londen).

Edwards vrouw Agatha was een familielid van koning Stefanus I van Hongarije en Gisela van Beieren.[1] Hun kinderen waren Edgar ãtheling, Margaretha van Schotland en Christina, de tante en opvoedster v an de latere Engelse koningin Edith van Schotland.
2) Emmerik van Hongarije
3) Otto van Hongarije, geb. te (...), ovl. te (...)
4) Bernard van Hongarije, geb. te (...), ovl. te (...)
5) Agatha van Hongarije (Bulgarije?), geb. omstreeks 995 (?) te (...), ovl. te (...), Bron Ecostat Stoppendaal
Mogelijk is Agatha getrouwd geweest met Edward. Of Agatha werkelijk een dochter is van Istvan is nog onzeker ( http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha,_wife_of_Edward_the_Exile )
met:
Edward Æþeling (de Banneling) van Engeland, geb. FROM ± 995 TO ± 1016 te (...), ovl. 19 apr 1057 te Londen (Engeland), Bron Wikipedia 4, Bron Ecostat Stoppendaal, zoon van Edmund Ironside van Engeland en Ealdgyth
Edward was pas een paar maanden oud toen hij door Knoet de Grote naar Denemarken werd gebracht. Vanuit Denemarken belandde hij in Kiev en vandaar in Hongarije, waar hij in het huwelijk trad met Agatha . Toen Edward de Belijder hoorde dat Edward Aetheling nog leefde, riep hij hem naar Engeland terug om hem tot zijn erfgenaam te benoemen. Edward de Banneling stierf echter voor dat hij de koning had k unnen spreken, binnen een paar dagen na terugkomst in Engeland - vermoedelijk is hij vermoord. Hierdoor ontstond er alsnog een opvolgingsstrijd, die uiteindelijk in de Normandische verovering van Enge land zou uitmonden. Edward is begraven in St Paul's Cathedral (Londen).
6) Hedwig van Hongarije, geb. te (...), ovl. te (...)
Wikipedia ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Stefanus_I_van_Hongarije ) vermeldt dat Hedwigs dochter de latere heilige Cunegonde of Cunigunda van Luxemburg was, maar dat is onmoegelijk gezien de geboorted atum van Cunigonde (ca 980)
Hoofdindex A-Z