Gezinsblad
Géza (Gyécsa)(Vajk = de held) , geb. ± 945, ovl. 1 feb 997, Bron Wikipedia - Hongarije, zoon van Takzóny van Hongarije en ...dr. der Kumanen , omstreeks 975 met:
Sarolta , geb. ± 954 te (...), ovl. na 988 te (...), Bron Wikipedia - Hongarije, dochter van Guyala van Transsylvanië en N.N.
1) Szent István (Stefanus) I ("de Heilige") van Hongarije, geb. ± 975 te Esztergom, ovl. 15 aug 1038 te Esztergom, Bron Wikipedia - Hongarije
Stefanus trouwde in 995 met Gisela van Beieren, de dochter van hertog Hendrik II van Beieren. Ze kregen vele kinderen van wie de volgende bekend zijn: Emmerik, Otto, Bernard, Agatha en Hedwig. Stefan us werd bijgestaan door de heilige Astricus en de heilige Gerard Sagredo gaf les aan zijn eveneens heilig verklaarde zoon Emmerik. Zijn dochter Agatha was mogelijk de moeder van Edgar ãtheling van Eng eland, de heilige Margaretha van Schotland en Christina. Margaretha trouwde met koning Malcolm III van Schotland.

Na het verslaan van de heidense edelen, onder wie zijn oom Kopp&225;ny, wist Stefanus in 997 alle Magyaarse clans onder zijn leiding te verenigen. Volgens de legende zond paus Silvester II hem in jan uari 1001 een prachtige met juwelen bezette gouden kroon, een apostolisch kruis en een zegenbrief om aan te geven dat hij hem erkende als christelijk koning. Tot in de 20e eeuw voerden de heersers van Hongarije hierom de titel apostolisch koning.

In Boedapest wordt een oude koningskroon, de Stefanuskroon bewaard. Het is niet duidelijk of dit werkelijk de kroon van de heiligverklaarde koning is. Er zijn ook aanwijzingen dat hij aan Stefans zoon Emmerik heeft toebehoord.

Stefanus verdeelde Hongarije in 50 comitaten (graafschappen) en beval elk dorp een kerk te bouwen en een priester aan te stellen. Ook stichtte hij verschillende kloosters en kathedralen en schonk de k erk veel geld. Door middel van verschillende wetten probeerde hij heidense gebruiken terug te dringen en de positie van het christendom te verstevigen. Zo schafte hij het runenschrift af en voerde het Latijnse alfabet in.

In 1083 werd Stefanus samen met zijn zoon Emmerik heilig verklaard.

Gehuwd ± 995 met:
Gisela ("de zalige") van Beieren, geb. ± 985 te Regensburg (slot Abbach), ovl. 7 mei 1060 te Passau (klooster Niedernburg), Bron Wikipedia - van Beieren, dochter van Hendrik II (Henry II) ("de ruziezoeker") van Beieren ("Bavaria"?) en Gisela van Bourgondië
Zij bevorderde de verspreiding van het geloof in Hongarije en bouwde vele kerken en kloosters. Na de dood van haar man werd zij om haar geloof vervolgd en gevangengenomen. Zij werd bevrijd door koning Hendrik III en trad in het klooster van Niedernburg in en werd er abdis in 1057.

Gisela werd in 1975 zalig verklaard. Haar naamdag is op 7 mei.
Wikimedia Commons Zie de categorie Giselle of Bavaria van Wikimedia Commo
2) Zarolta , geb. te (...), ovl. te (...), Bron Wikipedia 4 met:
Chaba der Chabaren, geb. te (...), ovl. te (...), Bron Wikipedia 4

Gezinsblad
Géza (Gyécsa)(Vajk = de held)
Gehuwd ± 985 met:
Adelheid (Adelajda) van Polen, geb. ± 950 te (...), ovl. na 997 te (...), Bron Wikipedia Lijst der Koningen 1e huwelijk 2e huwelijk, dochter van Mieszko I van Polen en ...(?)
1) Skolastika (?) , geb. te (...), ovl. te (...)
2) Maria Árpád, geb. te (...), ovl. ± 1026, Bron Wikipedia 4
Gehuwd ± 1009 met:
Ottone (Otto) Orseolo, geb. ± 992 te (...), ovl. ± 1032 te (...), Bron Wikipedia 4, zoon van Pietro II Orseolo en N.N.
doge van Venetie (1008 - 1026)
3) Gisela Árpád, geb. te (...), ovl. te (...) met:
Sámuel Aba, geb. te (...), ovl. na 1044 te bij Feldebrõ, zoon van Chaba der Chabaren en Zarolta
Hoofdindex A-Z