Gezinsblad
Merovech (der Merovingen), Bron Hintjes, Bron Wikipedia, zoon van Chlodio (de langharige koning) en N.N.
Merovech was hoogstwaarschijnlijk koning van de Salische Franken (447-458) na Chlodio. Hij is de naamgever van de zogenaamde Merovingen, onder welke het Frankische rijk tot bloei kwam
Over Merovech zelf is weinig bekend, en hij geldt daarom als een half-mythische figuur. Hij was waarschijnlijk de zoon van Chlodio. Volgens de legende werd hij verwekt toen zijn moeder bij het baden e en zeemonster tegenkwam. Het vormt een van de mogelijke verklaring voor de oorsprong van de uitspraak dat iemand van (Europese) adel "BLAUW BLOED" zou hebben, zoals de zeewezens.
De benaming "Merovingen" en vermoedelijk ook de naam "Merovech" stamt mogelijk af van de Merwede ofwel Merowe. Vermoedelijk was deze stamvader woonachtig bij de samenvloeiing van de Maas en de Merwede (mogelijk waar nu slot Loevestein staat). (Zou het "zeemonster" misschien de beroemde Mesosaurus zijn geweest?).

zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Merovingen voor de dynasty van Frankische koningen

In http://subversion.assembla.com/svn/kahosl-ai2009_1/trunk/routeyou/datadumpText.csv staat:

De Merovingen aanbaden eveneens de godin van de jacht Arduina (volledige parallel met de Griekse Artemis) die de beschermgodin was van de "Ardennen". Deze "heidense" godin werd nog aanbeden tot zeker in 1304, bijvoorbeeld in het plaatsje Lun&233;ville nabij Orval."
3845;"nl";"Volgens een Middeleeuwse legende zou Godfried van Bouillon afstammen van de zwanenrider Lohengrin zijn.
met:
N.N.
1) Childerik der Merovingen, geb. tussen 433 en 436 te Westfalen (Duitsland), ovl. 26 nov 481 te Doornik (= Tournai, België), Bron Hintjes, Bron Prin 2855
Het graf van Childerik werd op 27 mei 1653 intact gevonden onder de Sint-Brixiuskerk te Doornik, met 21 paardenoffers, een complete wapenrusting (zwaard, messen, werpbijl, lans, schild), een muntschat en talrijke juwelen en een gouden stierenkop. Het was duidelijk geen christelijk graf. De schatten werden geschonken aan koning Lodewijk XIV van Frankrijk (die er volgens de overlevering niet blij me e was) en werden in 1831 gestolen. Op enkele stukken na zijn alle juwelen toen omgesmolten. De gouden bijen die op de mantel van Childerik waren gestikt, inspireerden Napoleon bij de symboliek van zij n keizerrijk.

(bron met nog meer interessante informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Childerik_I )

met:
Basena (Basina) van Thüringen (van Keulen), geb. tussen 429 en 445 te Thuringia (Duitsland), ovl. FROM ± 480 TO ± 491, Bron Hintjes, Bron Prin 2855, Bron Planete-genealogie Guchez 1e huwelijk 2e huwelijk, dochter van Chlodwig van Keulen en Basina (Basine) van Saksen
Basina was een Saksische prinses en werd koningin van Th&239;ntrigeerd door de overlevering van Basina: ze speelde een rol als een speler en niet als figurant, wat niet vreemd is voor de vrouwen van de Franken maar wel erg ongewoon voor de Romeinen.

Basina betekent waarschijnlijk bazin
Hoofdindex A-Z